Εργοθεραπεία
Η εργοθεραπεία είναι η επιστήμη υγείας που στοχεύει στη απόκτηση, βελτίωση και διατήρηση της αυτονομίας σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.
Σκοπός της παιδιατρικής εργοθεραπείας είναι να εντοπίσει μη λειτουργικά σημεία στη καθημερινότητα του παιδιού και να παρέμβει εξατομικευμένα σε αυτά. Τις περισσότερες φορές αφορμή για τον εντοπισμό των δυσκολιών αυτών είναι η αναπτυξιακή ανωριμότητα βάση ηλικιακών οροσήμων, δυσκολίες συμμετοχής σε ομάδες, η μη επαρκής εμπλοκή στις μαθησιακές διαδικασίες. Έτσι οι τομείς με τους οποίους ασχολείται η εργοθεραπευτική παρέμβαση αφορούν ένα μεγάλο εύρος δεξιοτήτων του παιδιού τόσο κινητικές όσο και γνωστικές, εκτελεστικές και αλληλεπίδρασης.
Οι τομείς της εργοθεραπευτικής παρέμβασης:
- Αυτοφροντίδα- Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής: αφορά δραστηριότητες όπως είναι η σίτιση, η ένδυση, η απόδυση, η χρήση τουαλέτας και η προσωπική υγιεινή.
- Κινητικές Δεξιότητες: αφορά την εκτέλεση τόσο αδρών (άλματα, παιχνίδια με μπάλες, ισορροπία) όσο και την λεπτών κινήσεων (σύλληψη και χειρισμός μικρών αντικειμένων, γραφή, ζωγραφική, χρήση κορδονιών) με τον κατάλληλο συντονισμό, μυϊκή δύναμη, αντοχή και εύρος κίνησης.
- Παιχνίδι- Δραστηριότητες Ελεύθερου Χρόνου: αφορά την συμμετοχή του παιδιού σε παιχνίδια που συμβαδίζουν με το στάδιο ανάπτυξής του, όπως το παιχνίδι φαντασίας, το κατασκευαστικό και το συνεργατικό.
- Γνωστικές Δεξιότητες: αφορά την προσοχή, την συγκέντρωση, την ακουστική και οπτική μνήμη, την οργάνωση, την ικανότητα ταξινόμησης και μάθησης, την επίλυση προβλήματος, κτλ.
- Ενδοπροσωπικές-Ψυχολογικές Δεξιότητες: αφορά τον αυτοέλεγχο, την απόκτηση κινήτρου, την αυτονομία, την αυτοπεποίθηση, κτλ.
- Διαπροσωπικές-Κοινωνικές Δεξιότητες: αφορά την ομαδική αλληλεπίδραση, την ικανότητα του παιδιού να δημιουργεί φιλικές σχέσεις, κτλ.
- Αισθητηριακή Ολοκλήρωση: αφορά τη ταυτόχρονη «συνεργασία» της οπτικής, της ακουστικής, της απτικής, της οσφρητικής, της γευστικής, της αιθουσαίας και της ιδιοδεκτικής αίσθησης. Ο τρόπος που προσλαμβάνουμε και επεξεργαζόμαστε κάθε αίσθηση καθορίζει τον τρόπο που λειτουργούμε και αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον.
Στο Ανεμόπτερο, πρωταρχικός σκοπός είναι η εδραίωση της θεραπευτικής σχέσης, ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού και η αξιοποίηση των ενδιαφερόντων του με βασικό εργαλείο μάθησης το παιχνίδι.
Στο χώρο μας, αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας είναι η σκιαγράφηση του προφίλ του παιδιού μέσα από την λήψη ιστορικού με τους κηδεμόνες του παιδιού. Μόλις συλλέξουμε τα απαραίτητα δεδομένα ακολουθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια γίνεται η ιεράρχηση των στόχων από κοινού με την οικογένεια, της οποίας ο ρόλος κρίνεται πολύ σημαντικός.
Παράλληλα, ο/η Εργοθεραπευτής/τρια μπορεί να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις συνεργαζόμενες οικογένειες όπως επίσης και στα περιβάλλοντα όπου το παιδί ζει και αλληλεπιδρά, ώστε με τις γνώσεις και τις προτάσεις του/της να κατευθύνει και να υποστηρίζει τα εμπλεκόμενα στην διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού άτομα με απώτερο σκοπό την γενίκευση των δεξιοτήτων και την ομαλή ένταξη του παιδιού.